Inledning
Alpin tävlingsåkning ställer stora krav på många delkapaciteter. Vår underbara idrott är av extremt komplex art och åkare, tränare och föräldrar kommer tvingas till många val under de cirka 10000 timmars träning som de potentiellt elitaktiva bör genomföra under vägen till sina drömmars mål.
Vi har, som många andra, ambitionen att tillhandahålla en väg som matchar vedertagen och evidensbaserad metodik där Long Term Athlete Development teorin får råda.
För att uppnå vårt övergripande och visionära mål ”ATT SKAPA FRAMTIDA ALPINA VÄRLDSMÄSTARE” krävs det givetvis en väldigt genomarbetad och ambitiös sportslig plan. Hos oss började de individuella samtalen efter tävlingssäsongens slut med samma fråga till alla:
”Vad hindrar dig i din utveckling just nu?”
I den uppsjö av områden som våra åkare generellt behöver utveckla tog vi efter utvärderingen i våras tag i några:
- Lättare träning för de som inte kommit så långt i sin tekniska utveckling,
- Längre block med friåkning/ modeller för att lyfta höftens position framåt/ uppåt,
- Lugn överkropp,
- Kort svängbåge,
- Neutral och parallell ingång/ impuls.
I den fysiska delen satsade vi på att öka uthållighet och kondition. För att mäta detta använde vi oss av en av våra samarbetspartners, Hälsa och Idrott i Ulricehamn där vi dels gjorde ett VO^2 max test samt ett tröskeltest.
En screening genomfördes där vi fick reda på hur nutritionsnivåerna låg.
Med denna kunskap om nuläget kunde vi lägga en plan på 3×6 veckor.
För att kunna få en bestående ökning av uthålligheten valde vi denna sommar bort all skidåkning. Med vikande snöläge i Norge, Covid-19 samt chansen för åkarna att prioritera studier och arbete under sommaren blev det långt mellan snötillfällena i sommar.
Då vi såg detta tidigt lade vi istället en lång grundteknikperiod uppe i Tänndalen i april-maj där vi fick ihop drygt 20 skiddagar i fantastiska förhållanden och harmoni.
Under två snöfria läger i augusti kom grupperna ihop och lärde känna varandra via Petter Lindström från Big Hill ABs fasta hand. Fokusområden var att utveckla individen såväl som gruppen.
Snöhallen i Oslo var värd för två intensiva samlingar i september, då vi släppte alla bromsar och började åka. Race Academy, vårt gymnasiealternativ, började åka precis lagom till öppningen av vår bas nere i mellaneuropa, Pitztal. I drömlika förhållanden har vi sedan varvat mellan Pitz och Kaunertal ända fram till v.45.
A-team, de eftergymnasiala åkarna, valde en liten annorlunda plan där vi åkte ner lite senare till Österrike, körde ett block på sex veckor med stopp i Gardasjön mitt i och sedan hem v.43. Vi befinner oss nu i Storklinten där vi kört en vecka på svensk snö.
Statistik
Antal träningsdagar på snö vs portpasseringar:
April: 9 dagar/ SL: 1500 GS: 600
Maj: 13 dagar/ FS: 7 dagar SL: 6000 GS: 800
September: 20 dagar/ FS: 4 dagar SL: 3000 GS: 1800
Oktober: RA: 17 dagar/ FS: 3 dagar SL: 2000 GS: 4000
A-team: 23 dagar/ FS 3 dagar SL: 3000 GS: 4500
November tom 12/11: RA: 9 dagar/ GS: 2500 SG: 200
A-team: 6 dagar/ SL: 1500
Summa försäsong: (1/5-13/11)
RA: 59 dagar/ FS 10 dagar- GS 9100 portar- SL 11000- SG 200
A-team: 62 dagar/ FS 14 dagar- GS 7100- SL 13500- SG 0
Med vetskapen om att en utveckling av bestående karaktär kommer efter runt 10000 portar GS och runt 30000 SL svängar per säsong känner vi oss trygga med vårt upplägg som erbjuder drygt 60 skiddagar innan tävlingssäsongen börjar.
Annorlunda?
Vi försöker minska vår miljöpåverkan med några aktiva val. Resorna minskar med lägerplaner där vi är på samma plats under lång tid. Med säsongskort och självhushåll har vi kunnat få ned kostnaden för varje skiddag.
Varje år genomlyser vi vår plan för att utmana oss att inte fastna i gamla hjulspår och vanor. Områden som utbildning, skidteknik, fysik, metodik, psykisk förmåga och ekonomi lyftes i år. En omvärldsanalys i både alpina världen samt i andra idrotter och verksamheter ger oanad energi och nya perspektiv.
Genom att inkludera närmiljön runt åkarna så skapar vi en trygghet och en kontinuitet som leder till utveckling.
Internationella samarbeten med prestationsmiljöer runt om i europa minskar risken att tappa kompassriktningen även om man provar något nytt.
Vår idé bygger på att man ska bo kvar hemma under gymnasietiden.
Vår idé bygger på att skolan skall vara så flexibel att man kan satsa på goda resultat både akademiskt och idrottsligt.
Vår idé är att tillhandahålla 10000 timmars handledd övning.
Vår övertygelse är att alla människor kan uppnå sin fulla idrottsliga potential med hjälp av rätt vägledning.
Om vi ska kunna nå våra mål krävs det att vi törs kliva utanför alla gamla föreställningar och begränsningar.
Enligt devisen ”Well done is better than well said!” påminns vi med jämna mellanrum om att inte bara lägga högtflygande visioner utan alltid hålla delmålen korta och konkreta.
Vill du bli en del av 10kAlpine?
Våra grupper är just nu i full aktivitet. Om du är nyfiken på hur det skulle vara att träna med oss så rekommenderas ett mail till någon av tränarna. Det finns alltid plats för att prova att vara med.
Vi söker ständigt efter goda samarbetspartners som kan berika oss med både kunskap, goda idéer, glada hurrarop eller materiellt.
Jörgen Nordlund, tränare Race Academy och A-team
jorgen@10kalpine.com alt 070-633 01 93
Fredrik Litzén, tränare Youth Academy och FWO Camps
fredrik@10kalpine.com alt 070-603 00 45
Petter Lindström, tränare Race Academy och A-Team
petter@10kalpine.com
För sponsorärenden kontaktar ni info@10kalpine.com