Äldreboendet Fjällsol, Funäsdalen

I samband med en av grundarna av Stiftelsen 10kAlpines, Olle Nordberg, femtioårsdag fick vi en idé om att förena nytta med nöje.

I Covid-19s svallvågor har en av våra huvudsakliga sysselsättningar, skidåkning, fått sig ett hack i skivan. Att skidanläggningarna stänger ner tillsammans med Folkhälsomyndighetens reserekommendationer att stanna hemma gör vår sport omöjlig att utöva med god smak i munnen eller känsla i magen. Då vi bedriver en idrott som tyvärr utsätter utövarna för en del risker så anser vi inte att det fungerar att köra vidare mer den här säsongen och vi befinner oss sedan länge på hemmaplan bland nära och kära.

Vårt samarbete med Hermods distansgymnasium gör emellertid att våra studier fortgår utan problem vilket tillåter eleverna att, utan avbräck, beta av kurs efter kurs för att vara redo när väl hälsa och samvete tillåter skidåkning igen.

Vår medgrundare Olle i fin stil tidigare i vinter.

Då vår närvaro i Funäsfjällen ökar för varje år så är vi väldigt måna om att byn med omnejd mår bra. Med en alltför kort säsong och nesan att behöva se snön smälta bort utan att kunna ta del av den, skapade en önskan att göra något. Vi inser givetvis, som alla andra, den enormt utmanade situationen att ett litet samhälle där sjukvården är välfungerande men anpassad för en normal vinter, inte kan hantera horder av människor som slår sig, blir sjuka och framförallt drar smitta in i byn och efterlämnar många med stort vårdbehov. I yttersta änden av det vårdbehovet befinner sig våra äldsta medborgare. En samling som tillhör riskgruppen. De måste skyddas till varje pris.

Utsikt från Funäsbergets topp.

I tillägg så önskar vi, när vi väl återvänder, kunna fika, köpa bröd eller ta en kaffe tillsammans igen. Med ambitionen att dels undvika att de äldre skall smittas samt stödja bagerier och fik i byn, försökte vi hitta på något som gav effekt.

Då Olle planerat ett rejält baluns för att fira in sin födelsedag men helt plötsligt stod utan gäster så genomfördes istället hela festen digitalt via diverse tekniska hjälpmedel (rekommenderas varmt). Detta gav möjligheten att samla in pengar till ovanstående ändamål. Totalt samlades drygt 100000 kronor in och vi bestämde att ge 5000 kr till vardera Café i Funäsdalen. Resterande pengar doneras till region Stockholms sjukvård som är hårt drabbat.

Lösningen är således att Stiftelsen 10kAlpine donerar 3×5000 kr till Fjällsols inneboenden samt personal, som sliter hårt med att hålla smittan borta från gästerna. Vi hoppas att ni får glädje av pengarna och att det kan sätta lite guldkant på tillvaron i prövande tider. Utsikten är det i alla fall inget fel på.

Styrkekramar från oss i 10kAlpine