Lisa Mickelsson, IF Hudik Alpin

Inför uttagningarna till skidgymnasium så presenterar även vi de åkare som väljer att träna med oss framöver. Då 10kAlpine inte ligger med på Svenska Skidförbundets centrala ansökning så uppstår en viss förvirring runt hur vi tar ut våra åkare. Jag tänkte förklara genom de två första åkarna som tackat ja hur vi tänkt med dem och varför just dessa två är klara.

10000h handledd övning

Med långsiktighet som främsta vapen kan man se bort från det krassa resultatkravet och istället titta på hur intresserade ungdomarna är. Båda har visat stor nyfikenhet och sökt kontakt och information. Theo har i tillägg varit med i våra ungdomsgrupper och presenterat sig på ett väldigt bra sätt. Lisa var och provtränade med de äldre åkarna och framstod även hon som väldigt lättsam och social. Med andra ord har båda delkriteriet PERSONLIGHET i hamn. Åkarna kommer under en karriär möta extremt många och tuffa utmaningar. ”When the fat Lady sings” och det är dags att lägga pjäxorna på hyllan har inställningen och motivationen provats till det yttersta. Ett klent pannben och tveksam attityd kommer då att ha bromsat utvecklingen mer än bristen på bra placeringar i ungdomsåren.

Idrottsliga färdigheter

En aktiv och hälsosam livsstil skapar ett brett idrottskunnande vilket vi anser vara en framgångsfaktor inför en elitkarriär. Vi ser med glädje att båda åkarna haft ett stort intresse i flertalet sporter. Lagidrotter, gärna med en boll inblandad, ger förståelsen för ”laget före jaget” samt en vana att agera i grupp. Vad gäller skidåkning så imponerar båda med rena skär och offensiv åkning. De ser inte farträdda ut och kan, vid behov, ta stora vinklar med hög intensitet. Som det ser ut just nu finns mycket att jobba på i tekniken och de är mil ifrån att vara kompletta skidåkare men några grunder gillade både jag och Markus när de var med:

Akademisk potential

Våra elever använder sig av Hermods Distansgymnasium för att genomföra sina studier. Theo genomför grundskolan via en liknande studietyp. Med andra ord tror vi stenhårt på att han kommer att kunna fokusera på både träning, skola och livet runtomkring även under hårda perioder. Då vi inte har lärare på plats behöver ungdomarna vara strukturerade och målinriktade för att få flyt i vardagen.

Rätt närmiljö

Då vi enbart är tillsammans under läger och tävlingar samt lämnar väldigt mycket ansvar och frihet till åkarna, bygger vår utveckling och måluppfyllnad på att vi har en bra ”24/7 setup”. Om vi lyckas hålla ägarskapet tillsammans med åkare, förälder, skola, tränare och inte minst hemmaklubb och träningsfaciliteter, kommer vi kunna jobba mot våra drömmar! Både Täby SLK och IF Hudik Alpin har över tid levererat fin verksamhet och kulturen är god. Vi vill vara en del av denna och därigenom hjälpa Lisa och Theo framöver.

Är du också intresserad så tveka inte att höra av dig till mig på antingen telefon eller epost. För att inte störa övriga gymnasiers uttagningar mer än nödvändigt ber jag eventuella intressenter att snabba på. Jag och Olle Nordberg från styrelsen kommer finnas på plats under v.12 i Åre under USM för att svara på frågor m.m.

Theo Lignell, Täby SLK

Vi ses i pisten!

Jörgen Nordlund, 070-633 01 93 alt. jorgen@10kalpine.com