Höstlovet är inne på sista dagen och vi skulle vilja delge den intresserade en kort rapport om vad som gjorts under veckan.

Då skidåkning på höstlovet traditionellt sett är en väldigt populär aktivitet hos alpina tävlingsåkare, har vi de två sista åren arrangerat läger för våra ungdomar i Kaunertal och Pitztal, Österrike. Intresset är stort och det är kul för oss att träffa mer elller mindre alla åkare i grupperna och lära känna varandra bättre. Backen i Kaunertal där banträning bedrivs är kort och flack. ”Lyckas faktorn” är väldigt hög och har givit många fina upplevelser i backen. Om banåkningen är kort och flack så är friåkningsmöjligheterna de diametralt motsatta. 700 meters fallhöjd med kraftigt varierande terräng ger fantastiska åk på dryga tre minuter.

U14

Då vi jobbar efter våra fem värdeord LÅNGSIKTIGHET, ÄGARSKAP, KONTINUITET, TRO OCH TRYGGHET, så känns det väldigt bra att Fredrik kommit igång med oss efter en sommar på golfbanan. Vår yngsta grupp lade första och sista svängarna i backen i veckan, varje dag. Fokus på att lära sig känna hur man får skidorna att svänga på bästa sätt. Metodiken var 75% friåkning och 25% bana. En härlig ålder att lära sig att balansera krafter och dana rörelsemönster. Offensiva barn och många skratt blandat med ett par snöbollskrig präglade veckan.

U16 leds med stabil hand av Björn. Här åktes det lite mer bana.

Gruppen har mer specifika tekniska mål på individbasis men i stort fokuserar vi på att åka med tålamod och energi runt fallinjen. Åkarna födda 2004, som står inför ett gymnasieval, åkte med FIS gruppen för att se vad de gör, samt visa upp sig. Vi tycker detta är en styrka med vårt program. Man får lång tid att bekanta sig med både personer och ideologi så att man kan följa en röd tråd över många år.

FIS gruppen, har åkt lite mer skidor fram till nu (46 genomförda dagar från maj) och vi är inne i mer matchning och tävlingslik träning. Mixen mellan flack och brant terräng ger en fin boost på insatsen. Vi försöker ställa väldigt höga krav på tekniskt utförande i de ”lätta” backarna och lite mer mentala krav i den tuffare terrängen. Vi tycker det går bra. Spänningen är stor när vi ser fram emot en vecka på GS och SG skidor i Pitztal, där vi just nu förbereder oss för första dagen.

Vi passade även på att hålla några föredrag för föräldrar och lite äldre ungdomar. Dessa utgör, lätt modifierade, basen för en utbildningsstege som vi jobbar med för fullt nu. Mer om detta framöver.

Nu är det kojtid. Godnatt skidvänner!

Jörgen